Slaninový džem

Slaninový džem je naprosto fantastická záležitost, která se hodí do burgerů, hotdogů, na toasty, k dochucení omáček nebo si ji můžete vychutnat jen tak samotnou. Je to hrozně sladké, tučné a dobré. 😀

Ingredience

  • 1 kg uzeného bůčku (slaniny),
  • 4 střední cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 250ml jablečného octa,
  • 200g třtinového cukru,
  • 125ml javorového sirupu,
  • 350 ml vody,
  • 1lžička čerstvě mletého pepře

Volitelně lze přidat

  • 100ml bourbonu,
  • vodu nahradit portským vínem,
  • chilli.

Postup

Slaninu nakrájíme na drobné kousky a pozvolna ji škvaříme v hrnci. Pokud je slanina dostatečně tučná, pustí tuk sama, a není třeba nic přidávat. Pokud však není, přidáme trochu sádla nebo oleje.
Jakmile je slanina vyškvařená, vyjmeme ji z hrnce a přebytečný tuk slijeme (Pokud ho máte hodně, můžete ho schovat do lednice a později použít například na chleba.). Nenechejte slaninu vyškvařit příliš. Ve džemu by pak byla tvrdá. Je lepší ji nechat opečenou ale stále měkkou a šťavnatou.

Do hrnce vrátíme 3–4 lžíce vyškvařeného sádla (případně nomálního sádla nebo oleje, pokud slaniny nepustila tolik tuku), přidáme středně nahrubo nakrájenou cibuli a necháme ji chvíli restovat. Poté přidáme najemno nakrájený česnek a smažíme ještě asi 5 minut, dokud se česnek nerozvoní a cibule nezesklovatí.

Do hrnce přidáme javorový sirup, jablečný ocet a třtinový cukr. Vše dobře promícháme a necháme zhruba 5 minut povařit. Následně přidáme vyškvařenou slaninu a čerstvě namletý pepř.

Hotový džem plníme do čistých sklenic, které poté otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujeme v lednici, kde vydrží bez problémů až měsíc.